Tau ke teresek jantung pisang tu apa?
Orang kelantan mesti tau punya kan..
Tak tau nak explain camana apa itu "teresek jantung pisang". sebutan yang betul adalah "teghesek" haha
2 hari lepas kecoh dekat school pisang berbuah lagi.. tapi fokus ku bukanlah kepada pisang yang berbuah 2 kali tu.. fokus ku adalah jantung nya.. hahaπ sedap nya teghesek..
tengok macam ni pun dah menggiurkan. π |
Maka hari ni terhasillah teghesek jantung pisang.
Resepi? Semestinya incik google lah π sebab diriku bukanlah sejenis manusia yang pandai masak.
Jumpa resepi dekat blogger ni.. Tapi x de la ikut 100%. Ada la ingkar nya.. Contoh macam ketumbar, x letak pun sebab x de. π
Actually this is my second time cuba buat sendiri.. Ye lah, kalau kat kampung seharusnya ibunda la yang masak.. Cuma nya ada la call ma tanya nak buat camana.. Ye la kan.. sebab kadang tu resepi orang tua lain ckit.
Apa yang penting bila dah hiris jantung tu kena rendam dalam air garam dulu. Maybe lebih kurang dalam setengah jam ke sejam. Lagi lama lagi bagus sebab getah dari jantung pisang tu akan buat teghesek tu rasa pahit. Garam banyak pun x pe. Kalau letak garam banyak x payah la rendam lama sangat. And lagi satu my mom cakap kena tengok jenis pisang tu jugak sebab ada setengah pisang jantung x boleh guna untuk masak sebab pahit sangat. Haaaa giteewww itu kata my mom lah.. Maybe lain orang lain pendapat and cara nya.
Bagi yang tak pernah rasa tu boleh la cuba rasa. My friend said rasa macam rendang. π
π orang qlate memey brehi goni |
Dan sebenar nya kejadiannya adalah ada sedikit rasa pahit bila makan. Maybe sikit sangat garam masa rendam padahal dah rendam dekat sejam jugak
And konon nak healthy eating hari ni tegesek di combine kan dengan ikan bakar. Tak tahu la healthy ke tak kalau dah makan bertambah.. ππ
Walau pun ada pahit-pahit sikit makan tetap bertambah. ππ
ikan bakar perapan resepi campak. guna apa yang ada kat dapur je. π |
Perfect combo ππ |
Ini kalau my mom tengok anak dara dia masak macam ni mau nangis bucu dapur. Terharu anak dara masuk dapur. π
π
No comments:
Post a Comment